Samma fjord byter namn tre gånger, den vida Hakefjord, den insjölika Askeröfjord och trånga Halsefjord med höga berg som inramning, samma fjord men olika känsla . Likadant med de tre berömda fotografer som har anknytning till området, Samma verktyg, kameran, men helt olika stilar.
Fotografen Erik Malm boende söder om Stenungsund med utsikt över Hakefjorden har nyligen kommit ut med boken ”Bränningsland” som visar upp ett foto som bygger på känsla, musikalitet och rörelse. Musiker i grunden med fotografering som passion har han skapat ett foto någonstans i gränslandet mellan måleri och fotografi. Använder en speciell teknik ICM eller ”intentional camera movement” för att skapa sina bilder.
Första fotot visar ett exempel på Erik Malms måleriska foto
Victor Hasselblad 1906-1978, som under sin levnad sommarbodde och började sitt fotograferande på Stenungsön får väl representera Askeröfjorden. Naturfotograf med intresse att fotografera fåglar på ett autentiskt sätt. Fann att ingen kamera var bra nog och iden om en ny kameratyp fick han redan som ung men blev verklighet först när försvaret under kriget bad honom att tillverka en spaningskamera åt dom. Började tillverka kameran i ett garage vid järntorget som sedan kom ut i en civil version och blev en succe’. Dessutom första kameran att användas på månen.
Hade vid sina fotoexpeditioner med sig följande intyg från chefen på naturhistoriska Leonard Jägerskiöld , en person ni kan läsa mer om under ”Axel och jägarn”, med följande innehåll.
Min vän Herr Victor Hasselblad ämnar inom kort företaga en resa till Danmark och Holland för att fotografera fågellivet på därför lämpliga lokaler. Jag känner Herr Hasselblad sedan gammalt, icke blott som skicklig fotograf, utan även som en varm naturvän. Jag är övertygad om, att han kommer att uppträda med all hänsyn och ej på något sätt skada eller oroa djurlivet, varför jag på det bästa kan rekommendera honom. Göteborg, Naturhistoriska Museet, 11 maj 1929. L.A. Jägerskiöld. Professor. Intendent
Andra fotot visar en Blåhake fotograferad av Victor Hasselblad
Nu förflyttar vi oss lite norrut och kommer till Halsefjorden mellan Orust och fastlandet. På Strande ö lite ovanför Ljungskile hade den världsberömde fotografen Irving Penn fram till 2009 då han avled sitt sommarhus. Irvin Penn var gift med den likaledes världsberömda fotomodellen Lisa Fonssagrives, kallad ”Världens första supermodell”. Lisas far som var tandläkare i Uddevalla hade sitt sommarhus ”Ranehill” vid Raneberg mittemot ön, det var därför Irving hamnat här där han och Lisa tillbringade somrarna.
Hans foto är helt koncentrerat på motivet, allt onödigt är bortskalat, betraktaren förstår att det är ateljebilder, inga försök att fånga verkligheten. Irvin lade sedan ner lika mycket tid i mörkrummet och utvecklade nya avancerade metoder för att få fram det ultimata resultatet. Var en av modetidningen Vogues bästa fotografer i över sextio år ofta med hustrun Lisa som motiv. Privat skydde han offentligheten och älskade att ägna sig åt sitt konstnärliga arbete. Hans foto säljs nu ibland för millionbelopp. Sysslade även med måleri och hade en målarstudio i huset på ön.
Tredje fotot är väl det närmaste jag kan komma om en gemensam nämnare med fotona dessutom skall vara fåglar!
Här ett typiskt Irving Penn modefoto av sin hustru Lisa 1949, ett foto han kallat ”Woman in Chicken Hat”