Det fick 1673 Rutger von Ascheberg som utnämndes till generalguvenör över Bohuslän efter att det blivit svenskt . Han fick då ett antal gårdar av kungen som tack för hjälpen bl. a. Stora Askerön och Stenungsön, en skaplig present!
Efter åtta år tog kungen tillbaks det han gett bort så lyckan varade inte så länge men Rutger fick väl trösta sig med att han ändå var en av dom som ägde mest jord i Bohuslän vid den tiden, Margaretha Huitfeldt på Sundsby var förstås värre.
Rutger Ascheberg som förutom att varit en framgångsrik krigare och guvenör, verkar även ha varit framgångsrik i sänghalmen, han lyckades producera 25 barn varav kanske hälften uppnådde vuxen ålder.
Hade själv gården Gullmarsberg i Skredsvik men flera av döttrarna gifte in sig i andra kända adelssläkter som Bildt, Maclean, Wachtmeister och Barnekow och utmärkte sig för att ha varit särdeles duktiga på att sköta om gods och gårdar medan männen var ute och härjade i Europa.
Dottern Eleonora Elisabeth hamnade på Ströms säteri vid Lilla Edet med sin man David Macklean. Deras son som också fick heta Rutger ligger begravd i en stor stensarkofag utanför Hjärtums kyrka. Innan han dog hann han med att strida vid Poltava , sitta fången i Sibirien, gifta sig med en trettio år yngre fru och bl. annat få sönerna Gustav och Rutger.
Gustav fick ihop det med grevinnan Ewa Löwen, en spännande kvinna , omsvärmad, fransk spion och dessutom moder till Adolf Ribbing en av de som dömdes för mordet på Gustav III.
Rutger som flyttade till Svaneholms slott i Skåne är känd för att ha omdanat hela svenska jordbruket genom att spränga byarna och flytta ut gårdarna till egna enheter.
Rutger har ju även Aschebergsgatan i Göteborg uppkallad efter sig och ett pampigt gravkor i Tyska (Christinae) kyrkan där han nu vilar, sevärt om ni har vägarna förbi Göteborg.