Varje bild bär en historia, och just så är det med en av bilderna jag hittar i fotografen Ivar Pettersons samling här på ön.
Bilden tagen runt 1917 föreställer två män framför ett hus. En av männen bär en tröja med texten Elli Karin, och det är just den ledtråden som för oss till ”Grosshandlarnas tid”.
På Stenungsön som systrarna Kihlman utvecklat till en förnäm badort började i början av 1900 talet s.k Grosshandlare och annat förmöget folk bygga stora villor. Störst av alla var Villa Elsvik längst söderut på Stenungsön, ritad av Stenungsöns egen arkitekt Gustav Elliot, Närmsta granne var Villa Ljungbacken där ”kamera” familjen Hasselblad bodde, det är väl det största huset på ön nuförtiden.
Sommarhalvåret erbjöd en del arbetstillfällen för lokalbefolkningen. De förmögna familjerna tog ofta med sig tjänstefolket ifrån stan, men i hotellet , restaurangen och badhuset behövdes personal och efterom till en större villa ofta hörde två eller tre båtar, en större segelbåt, en pojkbåt och allra finast en motorbåt, så behövdes sjövant folk som besättning på dessa.
Just så var fallet med Villa Elsvik, inte bara största huset, troligtvis också största motorbåten , och besättningsmannen på bilden hade som brukligt var också en tröja med båtens namn. Mannen med tröjan hette Thure Fägersten, var född 1900 i Marstrand där hans far anges som fyrvaktare Vem mannen intill är vet jag inte , men eftersom dom som står vid vad som troligtvis är trädgårdsmästarbostaden kan det ju vara trädgårdsmästaren själv.
På fastigheten fanns även ett badhus i form av ett grekiskt tempel, här avbildat av ”Göteborgskoloristen” Ivan Ivarsson som hyrde en liten stuga i närheten sommartid, han var förövrigt gift med Evert Taubes syster.
Men även denna historia får ett tragiskt slut , redan efter några år brinner huset, som låg vid badviken som nu kallas Hawaii, ned. Elaka tungor påstår att branden kanske inte var någon slump, och när Tjörnbron rasar och ett färjeläge måste anläggas på platsen försvinner badhuset med.
Kanske straffade det sig att vilja vara ”värst” på ön vad vet jag, men visst kan ett foto bära på en hel historia.
Mer läsning: https://www.askerohistorier.se/askerofjorden-i-konsten-goteborgskoloristerna/
Källor: Ivar Pettersons foto Lilla Askerön , Stenungsöns historia och kulturvandring skriven av Marika Berglund ,Stenungsön samt “siten “Svenska träbåtar”