Carl Alms skomakerifabrik

Under slutet av 1800-talet och 1900-talets första hälft var den svenska skoproduktionen väldigt stor, med tusentals människor som jobbade med att tillverka skor eller i skomakerier. Med andra ord är sannolikheten ganska hög för att du har någon i släkten som varit i branschen. min farfars mosters son, som i början av 1900-talet drev Aktiebolaget Carl Alms Skomanufaktur i Göteborg.

Carl Alms Skomanufaktur tillverkade skor som höll sig någonstans mittemellan detta. Det var randsydda skor av mycket hög kvalitet, som köptes av välbärgade stadsbor i Göteborg. Carl Alm, han växte upp på en gård i Rödbo på Hisingen, blev som 14 åring ”faderslös” då hans far dömdes till 10 års straffarbete vilket gjorde att han förlorat ägande av gården . Carl lämnade då Sverige och åkte till USA. Där lärde han sig under ett drygt år att tillverka kvalitetsskor, och kom tillbaka till Sverige och Göteborg vid sekelskiftet och startade Aktiebolaget Carl Alms Skomanufaktur på Kungsgatan 22 i centrala Göteborg.

Bilden ovan är tagen ifrån den lilla verkstaden, och Carl Alm är mannen med den pompösa mustaschen i mitten, som allas blickar riktas mot. I den lilla fabriken arbetade ett 30-40-tal personer på väldigt liten yta i en kanske inte helt hälsosam miljö, notera slipdammet som bildat ett rökmoln uppe till höger. Det här var dock innan de hälsovådliga, kemiska limsubstanserna hade slagit igenom på allvar (fram till sekelskiftet var allt lim naturligt) så troligtvis slapp de i alla fall dessa mycket ohälsosamma limångor.

Carl Alm drev företaget hyfsat framgångsrikt under 20 år, innan han i 45 års-åldern gick bort i tuberkulos. Förmannen i fabriken tog då över och företaget levde kvar under ett antal år, men när andra världskriget kom gick det till slut i graven.

De som är intresserade av kvalitetsskor kan läsa mer på ” www.shoegazing.se” som skrivs av maken till en av Carl Alms ättlingar.

Dela denna historia: