Innan han gav sig av mot Nordpolen testade Andrée ballongflygningar i Sverige nio gånger. Med tanke på hur fel han flög borde han kanske hoppat över polarexpeditionen. Här är berättelsen om hans sjätte färd som slutade i Intagan strax söder om Trollhättan. Intagan som för övrigt är känt för att det största jordskredet i Norges historia 1648 (Intagan ligger i Bohuslän som var Norskt vid tiden) då mer än 85 personer omkom.
Intagan den 4 Augusti 1894
Kl 13.51 landade Ingenjör Salomon August Andrée gärdet som syns på fotot. Han hade lämnat Göteborg två timmar tidigare för att göra en av sina övningsflygningar inför den planerade färden till nordpolen. Vindarna drog åt norr och förde ballongen längs Göta älvs lopp. När Andrée siktade Vänerns sydvästra hörn lät han ballongen falla och sväva över detta gärde som då var en stor klövervall.
Han slängde ut ankaret vilket släpade på marken innan det fick fäste i en buske. Hjälp behövdes men någon sådan fanns inte att få.
Flera lär ha blivit skräckslagna vid åsynen av detta fasansfulla vidunder som dalade ner från skyn, att de sprang in i husen och läste bibeln i tron att det var Hin Håle själv som hälsade på.
En som såg ”vidundret” var lärarinnan Constance Banck som såg Andrées ballong komma svävande, lågt att dess släplina drogs övertegelpannorna på det låga skolhuset. Hon förstod att Andrée ville landa och sprang den korta vägen till landningsplatsen för att hjälpa honom. Där fanns redan den förre soldaten Peter Allvar och hans dotter som gjort fast en ankarlina runt en Alrot. Andra människor strömmade till. Bl. annat riksdagsman Andersson som bodde strax intill. Hästskjutsar kallades till platsen, ballongen packades in för transport till Trollhättan, och Andrée bjöds in till riksdagsmannen för lite förfriskningar innan han kördes till järnvägsstationen för att hinna med kvällståget mot Göteborg.
För mer läsning om Andrées nordpolenresa läs under ” Göteborgare och äventyrare!”
Källor : Text av Jan Sjöberg på den minnestavla som finns på nedslagsplatsen